Hout impregneren tegen vocht en rotten

Onbehandeld hout impregneren is belangrijk om het hout te beschermen tegen vocht en rotten. Onbehandeld hout is namelijk zeer kwetsbaar en kan door vochtigheid en regen snel beschadigd raken. Om het hout te beschermen tegen deze gevaren is het dus essentieel om het hout te impregneren met een geschikt impregneermiddel.

Een impregneermiddel zorgt ervoor dat het hout wordt beschermd tegen vocht en andere schadelijke invloeden van buitenaf. Het middel dringt diep in het hout door Hierdoor kan vocht niet meer in het hout dringen. Doordat het hout geen vocht meer opneemt zal ook algengroei voorkomen worden. Groene aanslag is daardoor verleden tijd.

Een goed impregneermiddel is kleurloos en hierdoor blijft de natuurlijke uitstraling van het hout behouden. Dit maakt het impregneren van onbehandeld hout ook uitermate geschikt voor bijvoorbeeld tuinmeubels en schuttingen.

Onbehandeld hout impregneren is een belangrijk proces om het hout te beschermen tegen vocht en rotten. Dit kan worden gedaan met behulp van een geschikt impregneermiddel. Zo wordt het hout afgesloten en kan vocht niet meer in het hout dringen. Hierdoor blijft het hout mooi en behoudt het zijn natuurlijke uitstraling.

Afbeelding: Deze picknickbank is geïmpregneerd met Hucil nano coating voor hout. De waterdruppels blijven op het hout liggen in plaats van in het hout te trekken.  

Hoe kan hout gaan rotten?

Houtrot is een proces waarbij hout wordt afgebroken door schimmels die het hout binnendringen. Dit gebeurt wanneer het vochtgehalte in het hout gedurende lange tijd hoog blijft, waardoor de schimmelsporen kunnen kiemen en groeien.

Er zijn twee soorten schimmels die houtrot kunnen veroorzaken: witrot en bruinrot. Witrot is een schimmel die het hout wit maakt en de celwanden van het hout afbreekt, terwijl bruinrot het hout donkerbruin maakt en de vezelstructuur van het hout afbreekt.

Hout kan gaan rotten als het wordt blootgesteld aan langdurig vocht, zoals bij lekkages, overstromingen of hoge luchtvochtigheid. Slechte ventilatie kan ook bijdragen aan het ontstaan van houtrot. Bijvoorbeeld, als houten constructies, zoals vloeren, muren en dakbedekkingen, niet voldoende geventileerd worden, kan het vocht zich ophopen en de groei van schimmels bevorderen. Door hout impregneren met een geschikt impregneermiddel wordt het hout beschermt tegen vocht. Zo hebben schimmels en algen geen voedingsbodem meer om zicht te vermenigvuldigen. 

Verschil met olie

Hout impregneren met een olie is een veelgebruikte manier om hout te beschermen tegen weersinvloeden. Echter veroorzaakt houtolie altijd kleurverandering van het hout. Daarnaast vergrijst het hout donkerder. Ook is het hout impregneren met olie een lastig klusje waarbij vaak geknoeid wordt. Hout impregneren met een impregneermiddel veroorzaakt geen kleurverandering. Ook vergrijst het hout niet zo donker als bij olie. Geadviseerd wordt om hout ieder jaar te behandelen met houtolie. Impregneermiddelen hoeven niet elk jaar opnieuw aangebracht te worden. Impregneermiddelen voor hout gaan vaak jaren mee.  

Oplosmiddelen

Het is belangrijk om hout impregneren met een impregneermiddel op basis van water in plaats van schadelijke oplosmiddelen. Oplosmiddelen kunnen schadelijk zijn voor mens en milieu. Zo kan langdurige blootstelling aan oplosmiddelen de schildersziekte veroorzaken. Impregneermiddelen op waterbasis hebben dit risico niet.

Natuurlijke kleur

De natuurlijke kleur van hout verandert zodra dit wordt behandeld met verf, beits of olie. Deze producten sluiten het hout af met een dekkende laag. Een impregneermiddel trekt diep in het hout en bedekt elke houtvezel afzonderlijk met een beschermende laag. Vooral bij hout zoals douglas, teak, eiken en steigerhout wil men vaak de natuurlijke uitstraling behouden. Douglas hout impregneren is belangrijk als u de natuurlijke uitstraling van het douglas hout wil behouden.

Enkele voorbeelden van houtsoorten met een mooie nerfstructuur zijn:

Eikenhout: heeft een grove nerfstructuur die de textuur van het hout benadrukt en vaak wordt gebruikt in meubels en vloeren.

Mahoniehout: heeft een gelijkmatige nerfstructuur en een diepe, rijke kleur die vaak wordt gebruikt in meubels en decoratieve voorwerpen.

Kersenhout: heeft een warme, roodbruine kleur en een fijne, opvallende nerfstructuur die vaak wordt gebruikt in meubels en kasten.

Esdoornhout: heeft een fijne, uniforme nerfstructuur en een lichte kleur die vaak wordt gebruikt in keukens en meubels.

Teakhout: heeft een uniforme, rechte nerfstructuur en een goudbruine kleur die vaak wordt gebruikt in tuinmeubelen en boten.

 

Afbeelding: Hout met een mooie houtnerfstructuur. 

Hout werkt

Hout is een natuurlijk materiaal dat vocht kan opnemen en verliezen afhankelijk van de luchtvochtigheid. Dit komt door de aanwezigheid van watermoleculen in de celstructuur van het hout.

Wanneer de luchtvochtigheid daalt, verdampt het water uit het hout, waardoor de houtvezels samentrekken en het hout krimpt. Wanneer de luchtvochtigheid toeneemt, absorbeert het hout water en zetten de houtvezels uit, waardoor het hout uitzet.

De krimp van hout kan verschillen afhankelijk van de houtsoort, de plaats van herkomst, de dikte van het hout en de omgevingsfactoren zoals temperatuur en luchtvochtigheid.

Het is belangrijk om rekening te houden met deze natuurlijke krimp- en uitzettingsprocessen bij het werken met hout om te voorkomen dat het hout scheurt of vervormt. Dit kan worden gedaan door het hout voldoende tijd te geven om zich aan te passen aan de omgevingscondities voordat het wordt gebruikt en door het hout op de juiste manier te bewerken en te behandelen. Door hout te beschermen met een impregneermiddel "werkt" het hout minder. 

Gebruik

Hout impregneren  tegen vocht en rotten is een eenvoudige klus. Het impregneermiddel voor hout kan aangebracht worden met een lage drukspuit, plantenspuit of verfroller. Breng de vloeistof gelijkmatig aan en laat het impregneermiddel vervolgens drogen. Hierna trekken waterdruppels niet meer in het hout maar blijven op het hout liggen.

Nano coating voor hout

Een nano coating voor hout is een bepaald soort impregneermiddel waarbij er een zeer dunne laag coating wordt aangebracht op het hout. De nano coating die wordt aangebracht is vaak maar 10-50 nanometer dik. Hierdoor kan elke vezel afzonderlijk worden bedekt met een laagje nanocoating. De laag die wordt aangebracht is geen afsluitende dekkende laag zoals bij verf. Nano coating voor hout wordt vaak gebruikt om bijvoorbeeld douglas hout impregneren.

Conclusie

Het impregneren van hout met een impregneermiddel of nano coating is belangrijk om hout te beschermen tegen weersinvloeden. Vooral houtsoorten waarbij de structuur en natuurlijke uitstraling behouden moet blijven, zoals Douglas hout. 

1,5 jaar na hout impregneren met Hucil nano coating

Verschillende manieren van hout impregneren

1. Arseenimpregnatie:

 

Arseen, met zijn krachtige eigenschappen tegen schimmels en insecten, werd vroeger veel gebruikt om hout te impregneren. Dit proces, bekend als creosoteren, leverde hout op dat bestand was tegen rot en aantasting door termieten en andere houtetende insecten. Ondanks zijn effectiviteit heeft arseen impregnatie geleid tot aanzienlijke milieuproblemen. Arseen is een giftige stof die schadelijk is voor mens en milieu, en de vraag naar meer milieuvriendelijke alternatieven heeft geleid tot verdere ontwikkelingen in het impregneren van hout.

2. Chroom-koper-arseen (CCA) impregnatie:

 

Als een reactie op de milieuproblemen die verband houden met arseen, werd het CCA-proces ontwikkeld. Chroom-koper-arseenverbindingen werden geïntroduceerd om het hout te beschermen tegen schimmels en insecten, terwijl het gebruik van zuiver arseen werd verminderd. Het CCA-impregnatieproces verbeterde de duurzaamheid van het hout en vond brede toepassing in de bouw van buitentoepassingen, zoals speelstructuren en dekken. Echter, vanwege toenemende bezorgdheid over gezondheidsrisico's en milieuproblemen, zijn er beperkingen op het gebruik van CCA in sommige landen ingevoerd.

 

3. Hydrofobe impregnatie (Hucil houtbeschermer)

 

In de zoektocht naar milieuvriendelijkere opties kwam hydrofobe impregnatie naar voren als een moderne benadering van het beschermen van hout. In plaats van toevlucht te nemen tot giftige chemicaliën, wordt het hout behandeld met waterafstotende stoffen. Deze stoffen vormen een beschermende laag op het oppervlak van het hout, waardoor het waterafstotend wordt. Hierdoor wordt het hout minder vatbaar voor schimmelgroei en rot, omdat vocht niet kan doordringen. Hydrofobe impregnatie wordt beschouwd als een milieuvriendelijker alternatief, maar het is belangrijk om de effectiviteit ervan te beoordelen voor specifieke toepassingen, aangezien het mogelijk minder bescherming biedt tegen insecten dan traditionele methoden.