Zelf uw bank impregneren

Wat is impregneren?

Impregneren is het aanbrengen van een beschermende coating op een oppervlak om het te beschermen tegen beschadigingen en vlekken. Dit kan worden gedaan met behulp van een impregneerspray of impregneermiddel. Deze producten worden meestal gemaakt van een waterafstotend middel dat in het materiaal dringt en het beschermt tegen vocht en vuil. Zonder dat het de uitstraling van het textiel verandert. 

Het impregneren van meubels is vooral belangrijk als de meubels gemaakt zijn van een stof die gevoelig is voor vlekken, zoals bijvoorbeeld een bank of stoelen. Impregneren zorgt ervoor dat vloeistoffen niet in de vezels van de stof kunnen doordringen, waardoor u gemakkelijker vlekken kunt verwijderen en de stof er langer als nieuw uitziet.

Waarom je bank impregneren?

Er zijn verschillende redenen waarom het impregneren van je bank met een impregneerspray voor textiel een goed idee is. Hier zijn enkele belangrijke redenen:

 1. Bescherming tegen vlekken en vuil: Een van de belangrijkste redenen om je bank te impregneren met een impregneermiddel is om deze te beschermen tegen vlekken en vuil. Als je bank niet geïmpregneerd is, kan er gemakkelijk vloeistof in de stof trekken en kunnen er vlekken ontstaan die moeilijk te verwijderen zijn. Door je bank te impregneren, wordt de stof beschermd tegen vloeistoffen en vuil, waardoor het textiel van de bank langer mooi blijft.

 2. Verlenging van de levensduur: Door je bank te impregneren, verleng je de levensduur van de bank. Vloeistoffen en vuil kunnen de stof van je bank beschadigen en ervoor zorgen dat deze sneller slijt. Door de stof te beschermen tegen deze invloeden, blijft je bank langer mooi en gaat deze langer mee.

 3. Makkelijker schoon te maken: Als je bank geïmpregneerd is, is deze gemakkelijker schoon te maken. Vloeistoffen en vuil blijven op de oppervlakte van de stof en trekken er niet in. Hierdoor kun je vlekken en vuil gemakkelijker verwijderen met een vochtige doek.

 4. Voorkomen van allergieën: Als je last hebt van allergieën, kan het impregneren van je bank helpen om allergische reacties te voorkomen. Door je bank te impregneren, wordt de stof beschermd tegen stofmijt en allergenen, waardoor de kans op allergische reacties wordt verkleind.

Kortom, het impregneren van je bank is een goede manier om je bank te beschermen tegen vlekken, vuil en slijtage. Het verlengt de levensduur van je bank en maakt het gemakkelijker om deze schoon te houden. Als je allergieën hebt, kan het impregneren van je bank ook helpen om allergische reacties te voorkomen.

 

Hoe zelf je bank impregneren?

Het impregneren van een bank is een relatief eenvoudig proces en kan in een paar stappen worden uitgevoerd. Hieronder vind je een stapsgewijze handleiding om je zelf bank te impregneren:

Benodigdheden:

 • Impregneerspray/impregneermiddel voor de bank
 • Lage drukspuit/plantenspuit

Stappen:

 1. Reinig de bank: Voordat je begint met het impregneren van je bank, moet je deze grondig reinigen om ervoor te zorgen dat er geen vuil, stof of vlekken op zitten. Gebruik een zachte borstel of stofzuiger om stof en vuil te verwijderen. Als er vlekken op de bank zitten, gebruik dan een geschikt reinigingsmiddel om deze te verwijderen.

 2. Test het impregneermiddel: Voordat je de impregneerspray op de hele bank aanbrengt, test je deze eerst op een onopvallende plek van de bank om te zien of het geen verkleuring veroorzaakt.

 3. Spuit het impregneermiddel op de bank: Houd de impregneerspray op ongeveer 20 cm afstand van de bank en spuit het impregneermiddel gelijkmatig over de hele bank. Zorg ervoor dat je niet te veel impregneermiddel op één plek spuit, omdat dit kan leiden tot vlekken.

 4. Laat de bank drogen: Laat de bank drogen volgens de instructies op de verpakking van het impregneermiddel. Zorg ervoor dat er voldoende ventilatie is, bijvoorbeeld door een raam open te zetten of een afzuiging te gebruiken.

 5. Herhaal het proces indien nodig: Als je niet tevreden bent met het resultaat of als je denkt dat de bank extra bescherming nodig heeft, kun je het impregneerproces herhalen.

 6. Reinig de bank opnieuw: Als de bank volledig droog is, kun je deze opnieuw schoonmaken met een vochtige doek om eventuele resten van het impregneermiddel te verwijderen.

Door deze stappen te volgen, kun je zelf je bank effectief impregneren en beschermen tegen vlekken en vuil. Het is belangrijk om te onthouden dat het impregneren van je bank geen garantie biedt tegen alle soorten vlekken, dus zorg ervoor dat je eventuele morsingen snel opruimt om te voorkomen dat er blijvende vlekken ontstaan.

Bank impregneren met PFAS of niet?

Impregneermiddelen op fluorbasis staan bekend om hun uitstekende water- en vuilafstotende eigenschappen. Ze vormen een duurzame en langdurige bescherming tegen waterindringing en voorkomen de vorming van vlekken en vuil op het behandelde oppervlak. Echter impregneermiddelen op fluorbasis kunnen milieueffecten hebben vanwege het gebruik van fluorhoudende verbindingen, die persistent kunnen zijn in het milieu en bijdragen aan de vorming van potentieel schadelijke stoffen, zoals PFAS (per- en polyfluoralkylstoffen). PFAS worden geassocieerd met milieuvervuiling en gezondheidsrisico's. 

Hucil heeft er bewust voor gekozen om geen fluorverbindingen in hun impregneermiddelen te gebruiken. Hierdoor zijn ze minder vervuilend dan conventionele middelen op basis van fluor. De uitgangstoffen die worden gebruikt in ons impregneermiddel zijn water en siliciumdioxide. Oftewel zand. Met Hucil kunt u veilig uw bank, cabriodak, tent etc. impregneren. Lees hier meer over PFAS in impregneermiddelen.

 

Nog meer voordelen van meubels impregneren

 • Het impregneren van meubels heeft niet alleen als voordeel dat ze vuil en waterafstotend worden maar ook de opbouw van statische lading wordt verminderd. Als een stof gemakkelijk statische lading opbouwt kan het ervoor zorgen dat je elektrische schokjes krijgt bij het aanraken van bijvoorbeeld je bank. Ook hondenharen, kattenharen zullen sneller aangetrokken worden door de stof. Door de vezels van je bank te impregneren met Hucil impregneerspray, zorg je ervoor dat de oppervlakte-energie wordt verlaagd. Hierdoor wordt er minder snel statische elektriciteit opgebouwd. 

 

 • Het impregneren met Hucil impregneerspray heeft ook als voordeel dat de stof langer goed blijft. De oppervlakte energie wordt door het impregneren sterk verlaagd. De vezels worden "gesmeerd" door het impregneermiddel. Hierdoor glijden de vezels makkelijker over elkaar heen. Waardoor de stof minder snel slijt. Het impregneren draagt daardoor bij aan de levensduur van uw bank.