Bank impregneren met PFAS?

Het impregneren van banken, stoelen en meubels met fluorkoolwaterstoffen (PFAS) is een veelvoorkomende techniek om het oppervlak waterafstotend te maken en te beschermen tegen vlekken en vuil. Hoewel deze behandeling populair is, zijn er enkele redenen waarom het gebruik van PFAS slecht kan zijn voor zowel mens als milieu.

Ten eerste zijn PFAS chemicaliën die niet biologisch afbreekbaar zijn en daarom in de natuur blijven bestaan ​​en zich kunnen ophopen in bodem en water. PFAS zijn bekend als 'forever chemicals' omdat ze honderden jaren kunnen blijven bestaan. Daarnaast is aangetoond dat PFAS negatieve effecten hebben op de gezondheid, waaronder hormonale stoornissen, leverschade, nierproblemen en kanker.

Het impregneren van banken, stoelen en meubels met PFAS is niet alleen schadelijk voor de gezondheid en het milieu, maar kan ook leiden tot een lagere luchtkwaliteit binnenshuis. Wanneer PFAS in contact komen met hoge temperaturen, zoals bij het stofzuigen of bij blootstelling aan zonlicht, kunnen deze chemicaliën vrijkomen in de lucht en worden ingeademd.

Gelukkig zijn er alternatieven voor PFAS die veiliger zijn voor zowel mens als milieu. Hucil maakt gebruik van een techniek waarbij er geen PFAS wordt gebruikt. Bij het hout impregneren, bank impregneren of een ander oppervlak met een impregneermiddel van Hucil hoef je je niet druk te maken over schadelijke stoffen.