Oxaalzuur kopen? Koop het hier.

Wat kan je allemaal met oxaalzuur?

Oxaalzuur kan worden gebruikt als houtreiniger om oppervlakkige vlekken en verkleuringen op hout te verwijderen, zoals water- of roestvlekken. Hieronder volgen de stappen voor het gebruik van oxaalzuur als houtreiniger:

 1. Meng oxaalzuurpoeder met water . Over het algemeen wordt aanbevolen om ongeveer 50-100 gram oxaalzuurpoeder per liter water te gebruiken.

 2. Breng het mengsel aan op het houtoppervlak met een borstel of doek en laat het ongeveer 30 minuten intrekken. Houd er rekening mee dat het hout tijdens dit proces donkerder kan worden.

 3. Spoel het houtoppervlak grondig af met water om alle resten van het oxaalzuur te verwijderen. Het is belangrijk om het houtoppervlak goed te laten drogen voordat u het opnieuw gebruikt of afwerkt.

 4. Herhaal het proces indien nodig totdat de gewenste reiniging is bereikt.

Oxaalzuur kopen als ontkalker?

Oxaalzuur kan worden gebruikt als ontkalker voor huishoudelijke toepassingen, zoals het verwijderen van kalkaanslag op oppervlakken zoals badkamertegels, douchewanden, toiletten en keukenapparatuur. Hieronder volgen de stappen voor het gebruik van oxaalzuur als ontkalker:

 1. Meng oxaalzuurpoeder met water volgens de instructies op de verpakking. Over het algemeen wordt aanbevolen om ongeveer 20-30 gram oxaalzuurpoeder per liter water te gebruiken.

 2. Breng het mengsel aan op het oppervlak dat moet worden ontkalkt en laat het ongeveer 30 minuten intrekken. Voor hardnekkige kalkaanslag kan het nodig zijn om het mengsel langer te laten inwerken.

 3. Schrob het oppervlak met een borstel of schuurspons om de kalkaanslag los te maken.

 4. Spoel het oppervlak grondig af met water om alle resten van het oxaalzuur te verwijderen.

 5. Herhaal het proces indien nodig totdat de gewenste ontkalking is bereikt is.

 6. Als u oxaalzuur gaat kopen is het belangrijk om te weten dat je oxaalzuur niet kan gebruiken op oppervlakken die gevoelig zijn voor zuur, zoals marmer en sommige soorten natuursteen.

Bloedvlekken verwijderen met oxaalzuur

Oxaalzuur kan ook worden gebruikt om bloedvlekken te verwijderen.  Hieronder volgen de stappen voor het gebruik van oxaalzuur om bloedvlekken te verwijderen:

 1. Maak een oplossing van oxaalzuur door ongeveer 20-30 gram oxaalzuurpoeder per liter water te mengen, volgens de instructies op de verpakking.

 2. Breng de oplossing aan op de bloedvlek en laat deze gedurende 5-10 minuten inwerken. Het is belangrijk om het oxaalzuurmengsel niet te lang op de stof te laten zitten, aangezien het de vezels kan beschadigen.

 3. Schrob de bloedvlek met een zachte borstel om de vlek los te maken.

 4. Spoel de stof grondig af met koud water om alle resten van het oxaalzuurmengsel en de bloedvlek te verwijderen.

 5. Was de stof op de gebruikelijke manier om ervoor te zorgen dat alle resten van de bloedvlek en het oxaalzuur zijn verwijderd.

Het is belangrijk om beschermende handschoenen te dragen bij het hanteren van oxaalzuur, aangezien het een bijtend zuur is dat schadelijk kan zijn voor de huid en ogen. 

 

Roest verwijderen met oxaalzuur

U kunt ook oxaalzuur kopen om roest van metaaloppervlakken te verwijderen. Hieronder volgen de stappen voor het gebruik van oxaalzuur om roest te reinigen:

Maak een oplossing van oxaalzuur door ongeveer 20-30 gram oxaalzuurpoeder per liter water te mengen, volgens de instructies op de verpakking.

Breng de oplossing aan op het metalen oppervlak met roestplekken en laat deze gedurende 30 minuten tot een uur inwerken, afhankelijk van de ernst van de roest.

Schrob de roestplekken met een zachte borstel om de roest los te maken.

Spoel het oppervlak grondig af met water om alle resten van het oxaalzuurmengsel en de roest te verwijderen.

Droog het oppervlak volledig af met een schone doek of laat het natuurlijk drogen.

Het is belangrijk om beschermende handschoenen te dragen bij het hanteren van oxaalzuur, aangezien het een bijtend zuur is dat schadelijk kan zijn voor de huid en ogen. Bovendien is het belangrijk om het oxaalzuurmengsel niet te lang op het metaaloppervlak te laten zitten om te voorkomen dat het de oppervlaktebehandeling of coating aantast. Na het reinigen met oxaalzuur is het raadzaam om het oppervlak te behandelen met een roestwerend middel om verdere roestvorming te voorkomen.

 

Roesvlekken verwijderen uit vloer met oxaalzuur

Het verwijderen van Roestvlekken op Vloeren met Oxaalzuur

Roestvlekken kunnen het uiterlijk van vloeren aantasten en een doorn in het oog worden voor huiseigenaren. Gelukkig is het mogelijk om deze onaangename vlekken effectief te behandelen en te verwijderen met behulp van oxaalzuur, een krachtig zuur dat specifiek is ontworpen voor roestverwijdering. Hier zijn de stappen om roestvlekken op vloeren te reinigen met oxaalzuur:

Benodigde Materialen:

 1. Oxaalzuur poeder
 2. Plastic emmer
 3. Roestvrijstalen borstel of schuurspons
 4. Rubberen handschoenen
 5. Beschermende bril
 6. Water

Stappen:

 1. Voorbereiding: Voordat je begint met het reinigen van roestvlekken op vloeren met oxaalzuur, is het essentieel om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen. Draag rubberen handschoenen en beschermende bril om je huid en ogen te beschermen tegen mogelijke blootstelling aan oxaalzuur.

 2. Meng het oxaalzuur: Giet wat oxaalzuurpoeder in een plastic emmer. Volg de instructies op de verpakking om de juiste verhouding water en oxaalzuur te bepalen. Gewoonlijk wordt één eetlepel oxaalzuurpoeder gemengd met een liter water. Roer het oxaalzuurmengsel goed door totdat het volledig is opgelost.

 3. Test op een onopvallende plek: Voordat je oxaalzuur op de hele vloer gebruikt, is het verstandig om een kleine hoeveelheid op een onopvallende plek te testen om te controleren hoe oxaalzuur reageert op jouw vloermateriaal.

 4. Breng het mengsel aan: Giet het oxaalzuurmengsel op de roestvlekken op de vloer. Laat het oxaalzuurmengsel enkele minuten inwerken, maar zorg ervoor dat het niet opdroogt.

 5. Schrobben: Gebruik een roestvrijstalen borstel of schuurspons met oxaalzuur om de vlekken voorzichtig te schrobben. Oxaalzuur zal de roest oplossen, waardoor het gemakkelijker te verwijderen is.

 6. Grondig spoelen: Spoel de gereinigde vloer grondig af met schoon water om alle resten van oxaalzuur te verwijderen.

 7. Herhaal indien nodig: Als de roestvlekken nog niet volledig zijn verdwenen, herhaal dan de bovenstaande stappen met behulp van oxaalzuur totdat de vloer vrij is van vlekken.

 8. Droog de vloer: Laat de vloer volledig drogen voordat je deze weer in gebruik neemt.

Let op dat oxaalzuur een krachtig zuur is en moet uiterst voorzichtig worden gebruikt. Zorg ervoor dat de ruimte goed geventileerd is tijdens het gebruik van oxaalzuur en houd kinderen en huisdieren uit de buurt. Raadpleeg de instructies op de verpakking van oxaalzuur en neem de nodige veiligheidsmaatregelen om ongelukken te voorkomen.

Met de juiste voorzorgsmaatregelen en zorgvuldige toepassing kan oxaalzuur een effectieve methode zijn om roestvlekken op vloeren te verwijderen, waardoor jouw vloeren weer hun oorspronkelijke schoonheid herwinnen dankzij oxaalzuur.