Waterstofperoxide 12%

Waterstofperoxide is een krachtige oxidator en wordt veelvuldig gebruikt in diverse toepassingen, waaronder de medische, cosmetische, huishoudelijke en industriële sector. Het is een kleurloze en geurloze vloeistof, bestaande uit waterstof- en zuurstofatomen die aan elkaar zijn gebonden door een enkele chemische binding. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende toepassingen van waterstofperoxide.

Desinfectiemiddel

Waterstofperoxide wordt vaak gebruikt als desinfectiemiddel in de medische sector. Het kan worden gebruikt om wonden te desinfecteren en wordt vaak gebruikt in tandheelkundige klinieken om instrumenten en oppervlakken te desinfecteren. Ook wordt het gebruikt in de voedselindustrie om apparatuur en oppervlakken te desinfecteren. Waterstofperoxide is effectief tegen een breed scala aan bacteriën, virussen en schimmels.

Bleekmiddel

Een andere belangrijke toepassing van waterstofperoxide is als bleekmiddel. Het wordt gebruikt voor het bleken van textiel en papierproducten, zoals papieren handdoeken en toiletpapier. Het wordt ook gebruikt in de papierindustrie om papier te bleken voordat het wordt bedrukt. Waterstofperoxide is een veiliger alternatief voor chloorbleekmiddel, omdat het geen giftige gassen afgeeft en veiliger is voor het milieu.

Waterbehandeling

Waterstofperoxide kan worden gebruikt voor de behandeling van water om verontreinigingen en geur te verwijderen. Het wordt vaak gebruikt in de behandeling van afvalwater en kan worden gebruikt om schadelijke chemicaliën en bacteriën te neutraliseren. Het kan ook worden gebruikt om zwembadwater te desinfecteren en te oxideren.

Haarverf

Waterstofperoxide wordt vaak gebruikt in haarverf om het haar te bleken en te kleuren. Het kan ook worden gebruikt als een actief ingrediënt in permanente haarkleurmiddelen om de haarschacht te openen en kleur in te brengen. Waterstofperoxide kan ook worden gebruikt om highlights in het haar te creëren of om het haar te ontkleuren.

Desinfectie van contactlenzen

Waterstofperoxide wordt ook gebruikt als een desinfectiemiddel voor contactlenzen. Het wordt vaak gebruikt in combinatie met speciale lenzenvloeistof, waarbij de lenzen in een speciale houder worden geplaatst die is gevuld met waterstofperoxide. De waterstofperoxide doodt bacteriën, virussen en schimmels op de lenzen en maakt ze schoon.


Waterstofperoxide kan ook worden gebruikt als reinigingsmiddel in de huishoudelijke en industriële sector. Het is effectief bij het verwijderen van vlekken en geuren op diverse oppervlakken, waaronder tapijten, meubels, vloeren en muren. Hieronder staan enkele toepassingen van waterstofperoxide als reinigingsmiddel:

 1. Tapijtreiniger: Waterstofperoxide kan worden gebruikt om vlekken op tapijten te verwijderen. Meng waterstofperoxide met water en breng het aan op de vlek. Laat het enkele minuten inwerken en dep vervolgens de vlek met een doek of papieren handdoek. Spoel de plek daarna af met schoon water.

 2. Schimmelverwijderaar: Waterstofperoxide kan ook worden gebruikt om schimmel te verwijderen. Maak een oplossing van waterstofperoxide en water en breng dit aan op de schimmelplekken. Laat het enkele minuten inwerken en spoel het vervolgens af met water. Herhaal dit proces indien nodig.

 3. Keukenreiniger: Waterstofperoxide kan worden gebruikt om oppervlakken in de keuken te reinigen. Maak een oplossing van waterstofperoxide en water en breng dit aan op het oppervlak. Laat het enkele minuten inwerken en veeg het vervolgens af met een doek of spons.

 4. Vlekkenverwijderaar: Waterstofperoxide kan ook worden gebruikt om vlekken op kleding te verwijderen. Breng de waterstofperoxide rechtstreeks aan op de vlek en laat het enkele minuten inwerken. Spoel de plek daarna af met water.

 5. Badkamerreiniger: Waterstofperoxide kan worden gebruikt om de badkamer te reinigen. Maak een oplossing van waterstofperoxide en water en breng dit aan op de tegels, douche en badkuip. Laat het enkele minuten inwerken en spoel het vervolgens af met water.

Belangrijk om te weten: waterstofperoxide kan corrosief zijn en kan vlekken veroorzaken op sommige materialen. Test het daarom altijd eerst op een klein stukje voordat je het op een groot oppervlak gebruikt. Bovendien kan het gevaarlijk zijn om waterstofperoxide in te slikken of in contact te laten komen met de ogen. Lees daarom altijd de instructies op het etiket en gebruik het product alleen zoals voorgeschreven.


Waterstofperoxide kan worden gebruikt om Legoblokjes te reinigen en te desinfecteren. Dit kan vooral handig zijn als de blokjes sterk vervuild zijn of als je tweedehands Legoblokjes hebt gekocht en deze wilt schoonmaken voordat je ze aan je kinderen geeft.

Hieronder staan enkele stappen die je kunt volgen om Legoblokjes schoon te maken met waterstofperoxide:

 1. Verzamel alle Legoblokjes die je wilt schoonmaken en doe ze in een grote bak of emmer.

 2. Maak een oplossing van waterstofperoxide en water. Gebruik hiervoor ongeveer 1 deel waterstofperoxide op 3 delen water.

 3. Giet de oplossing over de Legoblokjes en zorg ervoor dat alle blokjes volledig bedekt zijn. Roer de blokjes een beetje door de oplossing om ervoor te zorgen dat het mengsel in alle hoekjes en gaatjes komt.

 4. Laat de Legoblokjes ongeveer 30 minuten tot een uur weken. Dit geeft het waterstofperoxide de tijd om vuil en bacteriën te verwijderen.

 5. Na het weken, haal je de blokjes uit de oplossing en spoel je ze af met schoon water. Zorg ervoor dat je alle resten van de oplossing verwijdert.

 6. Leg de blokjes te drogen op een handdoek of laat ze aan de lucht drogen.

Belangrijk om te weten: Gebruik geen warm water om de Legoblokjes schoon te maken, omdat dit kan leiden tot vervorming van de blokjes. Daarnaast kunnen sommige kleuren van de blokjes verbleken door het gebruik van waterstofperoxide. Test daarom altijd een klein stukje voordat je de hele verzameling schoonmaakt.